مولاژ لباس چیست ؟
امروزه در دنیا بسیاری از افراد برای طراحی لباس از مولاژ استفاده می کنند و در سالهای اخیر در ایران از این روش استفاده می شود. اگر قصددارید دررشته طراحیلباس حرفهایشوید، بایدمهارتمولاژ را یادبگیرید.
لغت مولاژ دارای ریشه فرانسوی به معنای قالب، حجم سازی و ساختار است. در واقع مولاژ برای آموزش طراحی و الگوسازی استفاده می شود. طراح لباس برای ارائه نمونه کار از تکنیک مولاژ استفاده می کند. طراح مستقیما لباس را توسط پارچه یا کاغذ بر روی مانکن طراحی می کند. در حقیقت طرح های لباسی که در ذهن خود دارد روی مانکن اجرا می کند.
مولاژ به کل فرآیند دستکاری پارچه روی مانکن به عنوان روشی برای اجرای الگوها و طرحهای لباس اشاره میکند.
چرا مولاژ لباس؟
مولاژ باعث می شود طرح لباسی که در ذهن دارید را کاملا قالب بدن فرد اجرا کنید. که باعث می شود نیاز به پرو لباس فرد نداشته باشید. وتنها باگرفتنسایز، لباس را میدوزید. در دنیا، سلبریتی ها و افراد مشهور مانکنی با سایز خود را دارند و تنها با سفارش طرح مدنظر خود لباس خود را تحویل می گیرند.
ابزار مورد نیاز در مولاژ لباس
در ابتدا باید ابزاری برای مولاژ لباس تهیه کنید که شامل موارد ذیل می باشد:
- کاغذ الگو به ابعاد ۸۰ سانتیمتر
- مداد سیاه و مداد رنگی
- خط کش
- قیچی
- چسب نواری
- پیستوله
- زنجیر گردنبد
- کاغذ شفاف
- کش به ضخامت ۲.۵ سانتیمتر
- رولت خیاطی
- پارچه متقال
- زیب ۸۰ سانتیمتری
- مانکن: مانکنی که برای این منظور استفاده می شود با مانکن هایی که معمولا در ویترین مغازه و فروشگاه وجود دارد، تفاوت دارد. به این مانکن ها dress form می گویند که برای خیاطی استفاده می شود و به اصطلاح سوزن خور می باشد.
چرا الگوسازی را یاد بگیریم؟
زیرا فرم بدن شما منحصر به فرد است. ایجاد لباس با اندازه های بدن شما نیاز به مهارت های تخصصی طراحی دارد. الگویعنی تکههایلباس قبلازبرشومونتاژ ازروی آنردیابی یا رویپارچه گذاشتهمیشود. اگر به تعداد نامتناهی شکل و ترکیب بدن فکر می کنید، تعجب آور نیست که تعداد کمی از افراد با اندازه های الگوی استاندارد مطابقت داشته باشند.
شما باایجاد یکبلوکالگو (گاهی اوقات شیبدار نامیدهمیشود) شروع میکنید کهیک الگوی اساسیاست کهمیتوانید برای ایجادسبکهای مختلفلباس، همهبا اندازههایدقیق خود برای یکتناسب سفارشی سازگارکنید.
خلاقیت خود را بیان کنید. دورههایالگوسازیما بهگونهای طراحی شدهاندکه تمامتجربه و مهارتهای لازم برای ایجاد طرحهای لباس خودرا بدون محدودکردن بهالگوهای تجاری ازپیش ساختهشده دراختیار شما قراردهد.
اعتماد به نفس را برای تغییر الگوها توسعه دهید. هنگامی که اصول تناسب و سهولت الگو را درک کردید، دارت را در کجا قرار دهید، از چه نوع درزهایی استفاده کنید. مهارت های طراحی الگو طیف جدیدی از امکانات خیاطی را باز می کند.
مراحل ساخت مولاژ لباس
۱. اندازه گیری
اندازه گیری سایز بدن یکی از مهم ترین مراحل ساخت مولاژ لباس می باشد. برای شروع بهتر است از سایز بدن یکی از اطرافیان خود را اندازه گیری کنید. مدل باید لباسی تنگ متناسب با فرم بدن بپوشد تا شما بتوانید دقیق تر اندازه گیری کنید. برای این کار یک کش را به دور کمر و کش دیگر را به دور برجستگی باسن گره بزنید. زنجیر گردنید را به دور گردن حلقه بزنید به طوری که ۷-۱۰ سانتیمتر از گلو آویزان شود. حالا نوبت به اندازه گیری مولاژ می رسد. متر را دور بدن مدل (جاهایی که با کش و زنجیر مشخص شد) قرار دهید، به طوری که انگشت سبابه زیر متر قرار گیرد و با انگشت شصت دو سر متر را روی هم قرار دهید. همه اندازه گیری ها را روی کاغذ یادداشت کنید.
۲. محاسبه
حال نوبت به محاسبه اندازه گیری های سایز بدن می رسد. اینمحاسبات دردورههایطراحیلباس به هنرجویان آموزش دادهمیشود. برخی از لباس ها مانند لباس عروس نیاز به محاسبات دقیق تری می باشد.
۳. الگوسازی
بعد از محاسبه، مرحله رسم الگو بر روی کاغذ می باشد. در ابتدا با استفاده از مداد و خط کش، خطوط اصلی و فرعی را بر روی کاغذ الگوی بزرگ رسم کرده و اطلاعات و جزئیات را به آن اضافه کنید. در این مرحله می توانید قسمت جلو و پشت مولاژ لباس را تهیه کنید.
۴. مولاژ پارچه ای
الگو را روی پارچه قرار دهید و برش بزنید. بهتر است در آموزش از پارچه های متقال استفاده کنید. بعد از برش پارچه، لبه دوزی کنید و زیب را به پشت مولاژ بدوزید. این کار برای این است که هر زمان خواستید بتوانید مولاژ را به مانکن بپوشانید یا از مانکن خارج کنید و ایرادات کار را متوجه شوید.
۵. رفع اشکالات احتمالی
مرحله پایانی مولاژ لباس، برطرف کردن اشکالات احتمالی مولاژ بر روی مانکن است. مواردی از قبیل شکاف روی پاچه، چین و چروک را بررسی کرده تا به طور کامل برطرف شود و مولاژ به درستی روی مانکن قرار گیرد. سپس مولاژپارچهای رامجدد رویالگویکاغذی اجراکرده تا برایدوخت آمادهشود.
متد مولر چیست؟
متد مولر، شیوه ای برای ترسیم الگوهای خیاطی است. به طور کلی رسم الگو در خیاطی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. الگو شبیه نقشه ای کاغذی است که اندازه ی قطعه های مختلف پارچه و شیوه ی برش و دوخت آن ها را مشخص می نماید. سپس باقراردادن اینقطعاتکاغذی بهرویپارچه، محلبرش آن مشخص میگردد.
در متد مولر، اندازه گیری چهار بخش مهم بدن، یعنی دور سینه، دور باسن، دور کمر و قد، نقش کلیدی دارد و مقدمه ی ترسیم الگو تلقی می شود. اندازه ی باقی قسمت های مورد نیاز نیز از طریق فرمول های ریاضی و محاسبات عددی به دست می آیند.
مزایای خیاطی به روش مولر
متد مولر در میان دیگر متدهای ترسیم الگو، محبوب تر و بی نقص تر به حساب می آید و آموزش و کاربرد آن، هم در میان خیاطان و تولیدی های کوچک و هم در میان شرکت ها و برندهای مطرح جهان، بسیار رایج است. از دلایل محبوبیت متد مولر میتوان به آسانی و عدم پیچیدگی آن اشاره نمود.
همچنین دراینمتد، میزاندقت افزایشیافته و دردوخت لباسها، ظرافت بیشتری بهکار میرود کهاصطلاحا بهآن نازکدوزیهم گفتهمیشود. به طوری که در اغلب موارد، حتی نیاز به پرو کردن لباس وجود ندارد. علاوهبر تمامی مواردفوق، ازآنجایی که اینمتد، توسط آلمانیها اختراع شدهاست و فرم بدن ایرانی ها و آلمانی ها تا حد زیادی به یکدیگر شباهت دارد، استفاده از این متد، در ایران بسیار رایج می باشد. هرچند که در سال های اخیر، با تغییر سبک زندگی ایرانیان و در نتیجه چاق تر شدن آن ها، بسیاری از طراحان و خیاطان، در متد مولر اصلاحات و تغییراتی را اعمال نمودند.
تاریخچه متد مولر
متدمولر، روشی آلمانیاست که نخستینبار توسط مایکل مولر بهکار گرفتهشد. اگر از مولر این سوال کلیشه ای را بپرسیم که چگونه طراح لباس شویم؟ ، او قطعا راه تلاش و تکرار و تمرین را برای ما ترسیم می کند! مایکل مولر، فردی بسیار فقیر بود که به علت عدم توانایی مالی، لباس های پاره اش را شخصا رفو می کرد. ویکه رفتهرفته بهاستعدادخود درخیاطی پیبردهبود، بهیادگیری اینحرفه پرداخت و بهتدریج درآن پیشرفت کرد؛ تا جایی که متد خاص خود را ابداع نمود. مولر ازالگوهایی بینقص و دقیق درطراحی و دوخت لباسهایش استفادهمیکرد و اینامر، شهرت و ثروت فراوانیرا برایاو بههمراه آورد و سببشد که متدتازهی او بانام خودش، شناختهشده و دردنیای خیاطی و مدو پوشاک، همهگیر گردد.
مولر، یک شرکت مد و طراحی لباس تأسیس نمود که حتی در دوران جنگ جهانی نیز رونق خود را از دست نداد. به علاوه، مدرسه ای برای آموزش طراحی و خیاطی بنیان کرد که در زمان خود، سرآمد کلیه ی مراکز آموزشی مشابه تلقی می شد.
همچنین مولر، چندین جلد کتاب در خصوص طراحی و دوخت لباس تألیف نمود.
امروزه متد مولر، از محبوب ترین و کاربردی ترین متدهای خیاطی لباس تلقی می گردد. که در سراسر جهان به طور گسترده به کار می رود و در مراکز آموزشی و دوره طراحی لباس به علاقمندان این عرصه، تدریس می گردد.
الگوی مولر
همانطورکه پیشتر گفتهشد، برای رسمالگوی مولر، صرفا اندازهی دورکمر، دورباسن، دورسینه و قدموردنیاز میباشد و باقی موارد، ازطریق فرمولهای مشخص بهدست میآیند؛ اما محاسبهی این چهاراندازه نیز با روشهای خاصخود انجام میگیرد.
برای اندازه گیری قد، فرد کفش هایش را در می آورد و صاف در مقابل دیوار می ایستد. به شکلی که سر او با دیوار زاویه ی نود درجه تشکیل دهد. سپس با استفاده از متر، قد او از بالای سر تا زمین محاسبه می شود.
روش محاسبه:
برای محاسبهی اندازهی دورکمر، ابتدا یکنوار، بهشکلی که ازناف عبورنماید به دورکمر بسته میشود. سپس با استفاده از متر، حلقه ی مشخص شده، اندازه گیری می شود.
اندازه ی دور سینه را با قرار دادن متر بر روی خط ستون فقرات و سپس رد کردن آن از زیر بغل و روی برجستگی سینه محاسبه می کنند. دور باسن با عبور متر از برجسته ترین نقاط آن اندازه گیری می شود. برای اندازه گیری طول آستین، دست در حالت خمیده به سمت جلو قرار می گیرد و با استفاده از متر، اندازه ی گردن تا سر شانه و سپس تا آرنج و مچ دست، مشخص می گردد.باقی اندازه ها نیز بر اساس فرمول های ریاضی و همچنین با در نظر گرفتن نوع لباس و سلیقه ی مشتری محاسبه میگردند.
به طور کلی
متد مولر به علت برخورداری از مزایای فراوانی، همچون سادگی، دقت، ظرافت و آسانی، بسیار محبوب می باشد و به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. اما توجه داشته باشید که امروزه کمتر کسی برای تهیه ی لباس های مورد نظر خود، مستقیما به خیاط مراجعه می نماید. تا با ثبت اندازه ی قسمت های مختلف بدنش، لباسی متناسب با او طراحی و دوخته شود. بلکه اغلب افراد، خرید لباس های آماده از فروشگاه ها را ترجیح می دهند.
در این موارد، استفاده از متد مولر با محاسبه ی اندازه های یک شخص خاص، چندان کارآمد نیست. بلکه لازم است تا با به کارگیری یک سری استانداردها، لباس هایی متناسب با تمامی افراد دوخته شده. و به بازار عرضه شوند. در اینجا، به فرم بدن و اندازه ی قد اغلب افراد جامعه توجه می شود. و لباس هایی در سایزهای کوچک، متوسط و بزرگ و استانداردهای مشخص، طراحی شده و به تولید انبوه می رسند.
این روش تا حد زیادی کارآمد بوده و با شرایط فعلی صنعت پوشاک، متناسب است. اما افرادی که از نظر شکل اندام یا قد، با نرم ها و استانداردهای معمول جامعه تفاوت دارند. اغلب به روش سنتی روی آورده و شخصا به خیاط مراجعه می کنند، تا لباس هایی متناسب با خودشان، تهیه نمایند.
کلام آخر
از جمله نکات مهمی که در روش مولر باید به آن توجه نمایید این است. که برای برش دادن قسمت های مختلف پارچه، می بایست ابتدا الگوی مولر را بر روی آن قرار داده و با استفاده از گیره یا سنجاق، به آن متصل نمایید. سپس از طریق کاربن، اندازه و شکل آن را به پارچه منتقل نموده. و به دقت آن را برش بزنید. توجه داشته باشید که برش ها باید به شکلی دقیق و بی نقص انجام گیرند. همچنین، برای برش زدن خطوط عمودی در متد مولر، این نکته را در نظر داشته باشید که این خطوط باید با خطوط واقع در الگو، موازی باشند.
بدون دیدگاه